Kössin blogi

Ihmisoikeusrikos

 

On saanut uuden merkityksen. Enää ei puhuta joukkotuhosta, jonka kuuluisin arkkitehti Adolf Hitler on saanut viime vuosina rutkasti uusia ihailijoita maassamme. Ei myöskään valkoisen rodun ylivallasta, joka näyttää olevan vahvasti nousussa perussuomalaisten nuorten tavoiteohjelmaan.

Ihmisoikeusrikokselle antoi uuden määritelmän Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Jo 16-vuotiaana Kokoomuksen jäsenkirjan hankkinut ja sen kera elämässään pitkälle edennyt mies nimitti ihmisoikeusrikokseksi yleissitovat työehtosopimukset ja niiden aiheuttamat jäykät työmarkkinat.

Nyt lähestytään jo sitä paljon puhuttua totuuden jälkeistä aikaa. Vähimmäispalkat ja vähimmäistyöehdot tehdään tarkoituksessa estää työtä tekevien posketon riisto. Ilman vähimmäisehtoja työnantaja voi maksaa työntekijälleen mitä tahansa. Ei tarvitse mennä montaa kilometriä Suomen rajojen ulkopuolelle nähdäkseen, että näin myös tapahtuu.

Köyhyys on Suomessa ongelma. On ollut jo ennen Helsingin Sanomien sunnuntaina julkaisemaa artikkelia. Jokainen sosiaalisella omallatunnolla varustettu ei ole voinut välttää asiaa huomaamasta, vaikkei itse köyhä olisikaan. Nyt köyhyysongelmaan havahtuivat myös kokoomuslaiset. Ei silti hätiä mitiä. Silmät ja korvat voi taas sulkea heti huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen.

Köyhyyttä aiheuttavat monet tekijät, joista yksi merkittävimmistä on työttömyys. Suomessa on satoja tuhansia työttömiä, joista suuri osa on pitkäaikaistyöttömiä. Ulkomaalaistaustaisten kohdalla työttömyys on vielä paljon kantasuomalaisia rankempaa.

Kokoomus yhtenä miehenä ja naisena kannattaa Suomen työmarkkinoiden avaamista koko maailmalle eli työlupien saatavuusharkinnan poistamista. Koulutettujen ulkomaisten työntekijöiden kohdalla saatavuusharkintaa ei ole ollut enää vuosiin. Näitä työntekijöitä ei Suomeen tahdota saada. Nyt halutaankin vapauttaa työvoiman tuonti töihin, joissa ei vaadita kielitaitoa ja koulutusta.

Ulkomaalaistaustaisten huonosti suomea puhuvien ja ilman koulutusta olevien on todella vaikea löytää töitä avoimilta markkinoilta. Miten heidän tilanteensa paranisi, jos luodaan ohituskaista uusille tekijöille Suomen ulkopuolelta. Eikö tämä sementoisi näiden kohdalla pysyvän työttömyyden ja köyhyyden.

Romakkaniemi hengenheimolaisineen syyttää jäykistä työmarkkinoista työntekijöiden suojaksi säädettyjä vähimmäisehtoja. Paranisiko köyhien työssä käyvien asema, jos heidän etujansa heikennettäisiin? Jäisikö kolmen lapsen yksinhuoltajan perheeseen enemmän rahaa, kun kuukausipalkka pienenisi ja lomarahat poistettaisiin?

Kössi